دانش، درمانگر است...
شروع مسیر یادگیریدرسگفتاری دربارهی سوگیریهای ذهنی، تصمیمگیری بالینی و تأثیر آنها بر فرآیندهای شناختی در پزشکی
در این درسگفتار، به بررسی یکی از مهمترین و کمتر مورد توجه قرار گرفتهشدهترین موضوعات در آموزش پزشکی میپردازیم: نقش خطاهای شناختی و سوگیریهای ذهنی در تصمیمگیریهای پزشکی.
🔍 بر اساس پژوهشها، حداقل ۳ مورد از هر ۱۰ خطای پزشکی، مستقیماً از خطاهای شناختی ناشی میشود. این در حالیست که اکثر نظامهای آموزشی پزشکی، توجهی به این خطاهای ذهنی ندارند و آنها را بهعنوان بخشی طبیعی از فرآیند یادگیری یا تجربه قلمداد میکنند.
آیا تا به حال نام بیش از ۱۰۰ نوع خطای شناختی بالینی را شنیدهاید که تا امروز توسط پژوهشگران شناسایی شدهاند؟ آیا از تأثیر آنها در روند تشخیص، ارزیابی و درمان آگاهید؟
🖋 اگر جملات زیر برای شما آشنا هستند، احتمالاً شما نیز ـ مانند بسیاری از حرفهایهای حوزه سلامت ـ بدون آنکه متوجه باشید، تحت تأثیر این خطاها تصمیم گرفتهاید: ▪️ «چند روز پیش در شبکههای اجتماعی (مثل اینستاگرام یا لینکدین) بیماری با علائم مشابه دیدم، پس احتمالاً این بیمار هم همان بیماری را دارد.»
▪️ «در طول امروز چند بیمار با علائم مشابه داشتم که همگی تشخیص X داشتند؛ پس دیگر نیازی به بررسی یا آزمایش اضافه برای این بیمار نمیبینم.»
▪️ «طبق تجربه شخصیام، بین دو متغیر X و Y رابطه وجود دارد، بنابراین تحقیق خودم را بهگونهای طراحی میکنم که این رابطه را تأیید کند.»
⏰ اولین و مهمترین گام در پیشگیری از این خطاها، شناخت آنهاست. در این درسگفتار آفلاین، با انواع مختلف سوگیریهای شناختی، نحوه شکلگیری آنها در ذهن ما، و تأثیرات آنها بر عملکرد حرفهای آشنا میشویم.
اگر در حوزه پزشکی، روانشناسی، آموزش سلامت یا تصمیمگیریهای بالینی فعال هستید، این جلسه میتواند دریچهای تازه به یکی از مهمترین مهارتهای مغفولمانده در این عرصه باز کند.
پژوهشگر اقتصاد رفتاری از دانشگاه Duke ایالات متحده دانشجوی دکتری بیزنس در موسسه فناوری Stevens دستیار پژوهشی Professor Dan Ariely برنده ی Ig Nobel prize سال 2008
تا دانش روز فارغ از پیچیدگی آن ابزاری برای روشن نمودن گوشه های تاریک تفکر و زندگی بشری باشد. زیرا بیش از هرچیزی باور داریم که "دانش، درمانگر است."
تمام حقوق محتوایی این وبسایت برای مجموعه علمی میان رشته ای EHIA محفوظ می باشد.
نظرات
دیدگاهی وجود ندارد. شما اولین باشید!